Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
[...] opublikowano na łamach „European Journal of Clinical Nutrition” Co się okazało? Stężenie insuliny w grupie, która piła dużo mleka (ponad 2000 g dziennie) wzrosło o ponad 100% (z 22,04 do 45,04 pmol/L). Chłopcy z tej grupy jedli również ok. 82 g mięsa dziennie. W tej grupie początkowo podawano 416 g mleka dziennie, w czasie interwencji 2024 g [...]
[...] i wsp.) sprawdzali, jak ekspozycja na: pastę percepanową (równoważny całkowity cyjanek: 68 mg / kg) - składała się w 47% z gorzkich pestek moreli, 36% cukru i 17% wody; 100 g produktu dostarczyło równowartość 6.8 mg cyjanku, siemię lniane (220 mg / kg) - podawano 30.9 g mielonego siemienia lnianego, co dostarczyło równowartość 6.8 mg [...]
[...] A może lepiej robić swoją chałwę, domową? Poniżej porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika [...]
[...] Galaretka winogronowa Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina). 100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 52 kcal, w tym: 1,7 g białka 0g tłuszczu 11 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0 g soli. Plusy: produkt jest ogólnodostępny, [...]
[...] przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g [...]
[...] W rzeczywistości najbardziej tuczące są naturalne produkty, które są powszechnie nadużywane. Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). Podsumowanie Z punktu widzenia osoby odchudzającej się, krytyczne znaczenie ma kaloryczność danego [...]
[...] Glikemia na czczo - oznaczona w próbce krwi pobranej 8–14 godzin od ostatniego posiłku: 70–99 mg/dl (3,9–5,5 mmol/l) = prawidłowa glikemia na czczo 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l) = nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG) ≥ 126 mg/dl (7,0 mmol/l) = cukrzyca (konieczne są dwa osobne pomiary, podobnie jak w [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] i/lub raku trzuski wzrasta przy zakażeniu mononukleozą (EBV; Wirus Epsteina-Barr) Jeden z pacjentów opisany w literaturze, rasy kaukaskiej, w wieku 42 lat – ledwie po 100 tabletkach Superdrolu (doustnej wersji Masteronu, klasycznego SAA iniekcyjnego) dostał żółtaczki, wysypki, stracił 9 kg wagi, jego mocz nabrał ciemnego koloru, wskaźniki [...]
[...] aspartam nie jest wykrywalny w mleku matki, ponieważ jest szybko rozkładany w organizmie. Ekstremalnie duże spożycie aspartamu (odpowiednik 17 puszek napoju gazowanego lub 100 opakowań „Equal Sweetener”) może nieznacznie zwiększyć ilość fenyloalaniny w mleku matki, jednak w sposób nieistotny dla dziecka. Przykładowo, w jednym z badań na [...]
[...] Paul, Jonathan J. MD i in. „Jumping Versus Nonjumping Anterior Cruciate Ligament Injuries: A Comparison of Pathology” https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/2003/01000/Jumping_Versus_Nonjumping_Anterior_Cruciate.1.aspx Rasmus Oestergaard Nielsen i wsp. „Does running with or without changes in diet reduce fat mass in novice runners?: A [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] skrobia modyfikowana kukurydziana koncentrat soku z ananasa 2,5% plastry pędów bambusa 2% sól purée z imbiru purée z czosnku mielona papryka mieszanka ziół Wartość odżywcza 100 g tego sosu dostarczy 92 kcal, w tym: 0,6 g białka 0 g tłuszczu 21,9 g węglowodanów (w tym 16,7 g cukrów) 1 g soli Plusy: produkt jest ogólnodostępny, jego konsystencja [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] r. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. W 2013 r. z przyczyn kardiologicznych zmarło w Polsce ponad 177 tys. osób, co stanowiło 45,8% wszystkich zgonów, tj. na każde 100 tys. ludności kraju 461 osób zmarło w wyniku schorzeń układu krążenia. W Polsce: 23% zgonów kardiologicznych w 2013 r. powodowała choroba niedokrwienna serca (41 tys. [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]